KABINET

Korlátolt felelősségű társaság

       
:: Társaságunkról
 

.: Cégbemutató :.

 

.: Tevékenységeink :.

 

.: Elhelyezkedés :.

  .: Szponzoráció :.

:: Gépészeti szolgáltatások

 

.: Tevékenységi kör :.

 

.: Minőségbiztositás :.

 

.: Referenciák :.

:: Épitészeti szolgáltatások
 

.: Tevékenységi kör :.

 

.: Média :.

 

.: Referenciák :.

:: Projektek
  .: Passzívházak :.
 

.: DON-KANYAR Irodaház :.

:: Kapcsolat
  .: E-mail :.
  .: Webmail :.
  .: Adatvédelmi nyilatkozat :.
:: Projektek :: Passzívházak :.

A cikk megjelent: Észak-Bács-Kiskun Megyei Ház magazin 
A cikk megjelenési időpontja: 2009. szeptember 16.

PASSZÍVHÁZ

Milyen logika mentén jutunk el a passzívházig? Figyelmünket naponta felhívják a tudósok által megállapított, jelenlegi 24. órán túli környezeti kataszrófális helyzetünkre. Ha nem ismerjük a tudósok munkájának eredményeit, akkor azokat könnyű semmibe venni. Óriási a kérdés jelentősége, lesz-e bolygónk már a belátható közeljövőre vonatkoztatva is? Ökológiai katasztrófa van folyamatban. Figyeljünk, jeleznek nekünk a környezeti katasztrófákról naponta a híradások.

A széndioxid kibocsátása olyan méreteket öltött, hogy a Földünket körbeölelő szennyezett burok benn tartja a Nap melegét. Így a globális felmelegedés következtében fejre állt az ökológiai rend. A jéghegyek megolvadnak, 6 m-rel emelkedik meg a tengerek szintje, városok, országok kerülnek víz alá, a magas, havas hegyek hósapkái eltűnnek, a Golf áramlat visszafelé akar áramlani, a föld mélyén a heves hőmozgások következtében létrejövő rengések miatt szökőárak jönnek létre, és még sorolhatnánk. Kiszáradt a Bajkál tó. Elsivatagosodik a Duna-Tisza köze. Mit tehetek én? Mit tehetünk mi? / Információszerzés végett tessék megtekinteni Al Gore: Kellemetlenigazság c. filmjét./ Azonnal meg kellene szüntetni a fosszilis energiák égetését, a légkör további szennyezését, a Co2 kibocsátását. Kyotói egyezmény, G8-ak tárgyalásai, meg nem egyezésük. Ha nem égetünk több olajat, meg gázt, meg fát, meg szenet, akkor hogyan lesz meleg az otthonunkban? Hogyan fürdünk meleg vízben? Hogyan fogunk világítani? Honnan veszünk otthonaink, gyáraink üzemeltetéséhez elegendő energiát? Kézenfekvő a válasz: a megújuló, ingyen a rendelkezésünkre álló Nap hőjéből, a szél energiájából, a Föld hőjéből. A megújuló energiák felhasználásához politikai akarat szükséges, segíteni az alkalmazni akaró embereket 60-70 %-os támogatással.

Tehát akkor milyen házat kell nekünk építeni? Amely a megújuló energiákkal üzemel, és megfelel 8 féle építészeti kritériumnak is. Az erre vonatkozó tudományos kutatást elvégezték a németek, és Merkel asszony országa bevezette a passzívház szabványt. 2008-ban Németországban épült 16 ezer passzívház. Magyarországon: egy darab. Ezekhez az épületekhez nem jár gázszámla. Az autonóm passzívházhoz pedig még villanyszámlát sem kell fizetni.

Nézzük, melyek azok az építészeti kritériumok, amelyek alapján az épületünk megkaphatja a PH minősítést!
1./ Méretezett termikus burok. Becsomagoljuk mind a 6 oldalát.
2./ Hőhídmentes legyen, ne szökjön el a meleg.
3./ Légtömör legyen, a mérendő 50 Pascal szívó-nyomó hatást ki kell bírnia.
4./ Nyílászáróinak PH minősítéssel kell rendelkezni, vagyis U=0,7 W/m2K értékű hőátbocsájtási értékkel kell rendelkeznie - 3 rtg-ű üveg -
5./ Lakóhelyiségeket mindig a napos oldalra kell tájolni.
6./ Emellett gondoskodni kell a megfelelő árnyékolásról is.
7./ Légtömör legyen a térelhatároló szigetelt, tervezett rétegrendű szerkezetünk.
8./ Passzívház gépészet. Gázkazán helyett levegőkazán alkalmazása. Elve, mint a hűtőszekrényé. Nagyon-nagyon fontos, és nélkülözhetetlen a rekuperátor kiépítése, vagyis a 365 napban a szűrt, előhűtött, előfűtött friss, tiszta levegővel való ellátásunk. Ennek az elhagyásával nem komplett a rendszer, és több kárt csinálunk, mint hasznot, mivel becsomagoltuk magunkat egy zárt térbe, ahol a penész fog megenni minket. Tehát a rekuperátor szellőztető rendszer megépítése nélkülözhetetlen, elhagyhatatlan.

Felhívom a figyelmet, hogy az üzemeltetéséhez szükséges energiát a megújuló energiákból nyerjük. Egyszeri beruházási költsége van. Megtérülési idejét pedig az egész beruházás - passzívház-építési projektünk bekerülési összegéből kell visszaszámolni.

De mennyibe is kerül ma Magyarországon egy passzívház megépítése? Az idei évben már 3-4 épület megkapta e minősítést, ők elfelejthetik a közüzemeltetési költségeket. Úgy lehet kalkulálni, hogy 20 %-kal kerül többe, mint egy a jelenleg életben lévő, és azokat minőségileg kielégítő szabványok által megépített új lakóépület. Tehát ez a szám kb. 230-250 ezer forint/m2 közé esik.

Tehát a sorrend:
1./ építészeti kritériumok betartása a tervezés során,
2./ az energiamérleg elkészítése - melyek azok a lehetőségek, módszerek az adott telken, melyeket fel tudunk használni az épületgépészeti tervezéskor,
3./ épületgépészeti és szellőzési rendszer megtervezése. Az elektromos áram előállítása az épületünkhöz eredményezhet többlet elektromos áram termelést a szükségesnél, melyet visszatáplálunk az elektromos hálózatba geotartifális áron, így évente egy alkalommal pénzt kapunk az áramszolgáltatótól.
Ez már így mőködik Magyarországon is. Hihetetlen, de igaz. / Sajnos, még nem a DÉMÁSZ területén /

Következik a kivitelezés, majd élvezhetjük a gázszámla, és villanyszámla nélküli otthonunk, hajlékunk nyújtotta kényelmet. Ezek műszaki kérdések voltak. Azonban fel kell használnunk a politika segítségét a globális környezeti változás miatt, hogy legyen jövője a civilizációnknak, gyerekeinknek, unokáinknak. Ébredjünk fel, ne aludjunk tovább! Késésben vagyunk!

Eddig az új házakról beszéltünk. Nem beszéltünk viszont a meglévő épületállományról. Mit lehet ott tenni? Javítani tudunk egy-egy PH elem kiépítésével. Így konvergálhatunk, közelíthetünk a PH értékekhez. Tökéletes PH sosem lesz, de lényegesen csökkenthetők az üzemelési költségek. Viszont magas százalékú támogatás nélkül, vagy alacsony intenzitású támogatással a bekerülés komoly tétel, és ennek következtében hosszabb a megtérülési idő is. Ebben az esetben is 10 éves intervallumban gondolkodhatunk. Nagy felelőssége van, és lesz a politikusoknak az energiagazdálkodás jövőjét illetően. Ismétlem, késésben vagyunk. Ha a kormány támogatná a leírtakat, akkor munkát találna az összes munkanélküli hazánkban, és megszabadulhatunk a fosszilis energiák égetésétől is, ill. a légkör szennyezésétől. Tessék a fizikus tudósokra odafigyelni!

:: © Kabinet Kft :: 1989 - 2011 :: Utolsó frissítés: 2011.03.26. :: info@kabinet-homa.hu ::