KABINET

Korlátolt felelősségű társaság

       
:: Társaságunkról
 

.: Cégbemutató :.

 

.: Tevékenységeink :.

 

.: Elhelyezkedés :.

  .: Szponzoráció :.

:: Gépészeti szolgáltatások

 

.: Tevékenységi kör :.

 

.: Minőségbiztositás :.

 

.: Referenciák :.

:: Épitészeti szolgáltatások
 

.: Tevékenységi kör :.

 

.: Média :.

 

.: Referenciák :.

:: Projektek
  .: Passzívházak :.
 

.: DON-KANYAR Irodaház :.

:: Kapcsolat
  .: E-mail :.
  .: Webmail :.
  .: Adatvédelmi nyilatkozat :.
:: Építészeti szolgáltatások :: Média :.

(Makkainé Hoksza Éva megjelent cikkei)

 

MAGYAR ÉPÍTŐIPAR - AZ ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI EGYESÜLET FOLYÓIRATA
1998. 7-8. szám

"PIGMENT" festék kis-és nagykereskedés PIGI kávézóval


Kecskemét peremterületeiben ipari övezetek alakulnak - jeléül a város dinamikus fejlődésének.
A Bajnok utcában a szeméttelep helyén kultúrált munkahelyeket kínáló ipari beruházások sora létesül. Lassan eltűnik a vizes, piszkos környezet, helyébe a rendezett, parkosított ipari, kereskedelmi objektumok fogadják az ide látogató, vagy munkába járó, illetve vásárló embereket.
Kecskeméti Lapokat idézve: "Autószalonnak, vagy étteremnek gondolná az ember első látásra a PIGMENT Bt új 1100 m2-es üzletházát, mely 1996-ban épült igen rövid idő alatt.
Mint építészt, az a megtiszteltetés ért, hogy korábbi megelégedésre végzett építész szakértői kapcsolatból adódó ismeretségünk alapján kizárólagosan engem kértek fel megbízóim álmaik formába öntésére. Korábban tipikus kisvállalkozóként, mint sokan mások - a lakóépület pincéjében levő garázsból kiszorítva a négykerekűt - kezdték meg a vállalkozói életet.
Nagy lelkesedéssel kezdtünk a munkához. Sorra születtek a tervvariációk, és az álmok is egyre bátrabbak lettek, amelyek arra valók, hogy megvalósítsuk őket. Végül összeállt a feladat.
Olyan többfunkciós objektum építészeti megfogalmazása, amely "majdnem" saroktelepre épül. Ugyanis a két utcára néző telek "sarka" korábban elkelt és beépült egy nagyon egyszeru, szolid, földszintes, nyeregtetos, palafedéses épülettel. így - e sarkot kivéve - két, szöget bezáró utcáról megközelíthető ingatlan - mint adottság adta fel a leckét. A megoldás kézenfekvo volt. Sikerült a földszintre tervezett három funkciót, három épületet úgy egy egységgé formálni, hogy mindketto párhuzamos lett az utcával, a harmadik szárny a telekhatárral. A három manzárd tetos, két szintes, átriumos épület olyan átrium udvart ölel körbe, mely szerencsésen helyet ad azoknak az anyagoknak, amelyek nem kívánatos látványt nyújtanának - göngyölegáru, ládák, hordók, hulladékok, szabadban tárolt értékek.
Az épület funkciói: üzlet, az azt kiszolgáló raktár, tároló, irodák, szociális rész, bemutatóterem, cukrászda, presszó, a padlástérben irodák, tárgyalók, esetleg a késobbiekben további funkcióbovüléssel akár panzió, szolgálati lakás kialakítása is szóba jöhet, az igénytol függoen.
A háromszöget bezáró három épületszárny két utcai irányú csatlakozását egy üveg - lexán - gúlával oldottuk meg, mely méltán fogadja a bejövot: lépcsoházzal, galériával és a lépcso mögött egy információs pulttal. Az egyik irányba haladva az üzlettérbe jutunk, a másik irányba haladva a bemutatótermen keresztül a reprezentatív presszó helyiségébe.
A területen belso közlekedési forgalmi rendet a funkciónak alárendelve alakítottuk ki, kétirányú megközelítéssel. A raktárépületszárnyba való behajtás és rakodással egyidejuleg a hátsó rakodóajtókon, az épület melletti leállás lehetoségével egyidoben akár 4-5 teherautó is rakodhatja ki-be az árut. A személyautó forgalom két irányból, két utcából való be, és kivezetésével, kétirányú úthálózattal, parkolókkal tervezett és kivitelezett. Színes Viacolor burkolat a padlástér II. ütemben történo kivitelezésével egyidoben fog elkészülni.
Elso ütemben az üzlet, a raktár, a bemutatóterem és a cukrászda rész készült el.
Az épületet - tekintettel a házilagos kivitelezésre - teljesen hagyományos építoanyagokkal terveztük. A szerkezetépíto kft. a profiljának megfelelo módosításokat kért, de a formai, az alaprajzi, a funkcionális elrendezéshez szerencsére az építteto ragaszkodott. Örültem hogy azt terveztük, amit az építteto igényelt. Nem voltak megkötések, korlátok. Ritka pillanat, amikor építteto és tervezo harmóniában, egyetértésben, gátlások nélkül - a szakmai javaslatok elfogadásával - önthetik formába álmaikat. Ennek következménye lett egy magas esztétikai élményt nyújtó épületegyüttes.
Az építtetoi igényességnek köszönhetoen a környezet barátságos, esztétikus, meghatározó színfoltja lett az épület a városrésznek. A tervezo színtervet is készített, de elfogadott elvek szerint építtetoi akarat valósult meg. A három szárny csatlakozási pontjainál barokkos végfallezárással tettük látványossá az épületet.
A muszaki átadási ünnepséget a polgármester nyitotta meg, és áldott munkát kívánt az épületen a család lelkipásztora is.
A PIGI presszóban a remek belsoépítészeti megoldásnak köszönhetoen, üzleti tárgyalásokat folytatva megihattunk egy üdítot a villásreggeli elfogyasztása után, a vásárlást követoen.
A kerítésen belüli színvonalat nagymértékben növelné a külso tervezett útszélesítés megvalósulása, ugyanis a vizesárok nyommal, szeméttel tele az út mentén nem lélekemelo látvány. A városi csatornahálózat, esovízhálózat ezután fog kiépülni, melynek ideje jelen pillanatban ismeretlen.


ÉPSZAKINFÓ - JÓ, HA TUDJUK...
Cikksorozat 2002-

(1.)
"A muszaki ellenor szemüvegén keresztül kezdo építtetoknek, építkezoknek, lakásvásárlóknak egy-egy gondolat megosztásával, egy-egy feltett kérdés megválaszolásával adunk tájékoztatót.

A 158/1997./IX.26./ Kormányrendelet tehát csak közpénzekbol megvalósuló beruházásoknál teszi kötelezové a muszaki ellenor alkalmazását.

Miért ajánlatos mégis minden beruházásnál / építésnél / igénybe venni az új rendelet szerint végzett és nyilvántartásba vett szakembereket?
Fontos a szakmai végzettség, a szakmai eloélet, de miért nem elég a 30-40 éves szakmai gyakorlat?
Mert jelenleg új jogszabályok vannak, újak a pénzügyi, gazdasági szabályozók, újak a minoségügyi feltételek, újak az európai uniós harmonikus muszaki szabványok. Ezek az utolsó 10 évben folyamatosan léptek életbe, és a gyakorlatban való alkalmazásuk elején tartunk.

Mi a különbség a FELELO MUSZAKI VEZETO és a MUSZAKI ELLENOR között?
Ritka kivételtol eltekintve külön személyek képviselik a beruházót / építtetot / - és a kivitelezot / ide értve az alvállalkozókat is. /
A beruházó általában nem építési szakember. Ezért az o oldalán a szakmai képviseletet a muszaki ellenor látja el. Muszaki ellenoröket szakterületenként képeznek. Ha egy beruházó felkér egy ellenort generálban / építész /- o a szükséges szakterületekrol maga mellé vehet - szakági embereket, úgy mint mélyépíto, épületgépész, elektromos, út,-vasút,- híd, kert, közmu stb. muszaki ellenoröket a fent említett szakmai és muszaki feltételek betartásának ellenorzésére - a szakma szabályai alapján.
A kivitelezo oldalán pedig - minden munkának van, ill. kell lennie FELELOS MUSZAKI VEZETOJÉNEK. / Megjegyzem: mindig vagyoni felelosségrol van szó./ Ellenorzéskor, ill. a munka folyamán mindig ez a két szakember áll szemben egymással. Ne felejtsük, mások az anyagi érdekeik.
Tehát, az építész MUSZAKI ELLENOR a terület kiválasztásától, a terveztetés folyamatában, a költségvetés, az anyaghasználat, az árajánlatok, az elbírálások a mennyiségek és egységárak vonatkozásában, a beruházás bekerülésében, idobeli és pénzügyi ütemezésében, a megvalósíthatóság muszaki ütemezésében, minoségi kivitelezésben, a használatbavételi eljárásban, a telekkönyveztetés folyamatán keresztül az üzemeltetés beindításáig, és a pénzügyi lezárásig részt vesz. Átfogó munkájának igénybe vétele alapfeltétele a beruházás sikeres befejezésének, késobbi perek elkerülésének, megbízható, közremuködo partnerek kiválasztásának, és minoségi építményállomány létrejöttének.
A kivitelezés FELELOS MUSZAKI VEZETOJE viszont a megvalósítás minoségéért, a beépített anyagok felhasználásáért felel a MUSZAKI ELLENOR jóváhagyásával.

Kecskemét, 2002. március 16.


ÉPSZAKINFÓ - JÓ, HA TUDJUK...
Cikksorozat 2002-

(2.)
Az építési muszaki ellenorzéssel kapcsolatosan:

A 158/1997. / IX.26./ Kormány rendelet és módosításai többek között elrendelte:
Építteto az építési szerelési munka szakszeruségének ellenorzésével, helyszíni képviselete ellátásával építési muszaki ellenort bízhat meg. Az építési szerelési munka teljes folyamatában elosegíti és ellenorzi a vonatkozó jogszabályok, hatósági eloírások, szabványok, szerzodések, az építésügyi hatóság és szakhatóságok által jóváhagyott építészeti muszaki terv betartását.

Az ellenor szélesköru muszaki, építészeti, jogi, gazdasági ismeretei szakmailag kiemeltek. A jogszabályi eloírások ismerete, az összefüggések felismerése és alkalmazása egyik kardinális biztosítéka annak, hogy az építteto irányában fennálló és érvényesítheto jogai és kötelezettségei az építési folyamatban ne sérüljenek, utólagos igazságszolgáltatás igénye ne merüljön fel..

A felmerülo jogi problémákat az ellenornek helyben kell kezelnie, szükség esetén jogi szakember bevonásával, hiszen a jogszabályok folyamatosan változnak, módosulnak, hatályukat vesztik, újak jönnek, melyeket a muszaki ellenornek szükségszeru szinte naprakészen nyomon követni, hiszen ezek segítségével tudja a folyamatos mindennapos döntéseit meghozni.

Ízelítoül néhány jogi probléma az építkezések során: tulajdonjog, rendelkezési jog, szomszédjogok, ráépítés, túlépítés, kártalanítási kötelezettség, más tulajdonában lévo épületen bovítési, átépítési, ráépítési stb. munkák jogkövetkezményei, szolgalmi jogok, tervezési, kivitelezési, építési szerzodések, szerzodésmódosítások, / feladat egzakt meghatározása, határidok, bekerülés stb. / kötbér, jótállás, bankgarancia, jogvesztés, foglaló-eloleg, zálogjog, kezesség, óvadék, tartozás elismerés, szerzodésszegés, hibás teljesítés, károkozás, felelosség, kontár felelossége, munkajogi kérdések, közbeszerzési törvény, OTÉK, építésügyi bírság stb, stb.

Néhány tipikus és gyakran eloforduló jogi probléma.

A szomszédos ingatlanok tekintetében a szomszédjogok gyakorlásával kapcsolatban gyakori jogviták következnek be a mindennapokban, melyek az ellenori munka végzése során is felmerülnek: - a szomszédos ingatlan közös határvonala közelében lévo növényzet kárósító hatása miatt a növényzet eltávolítása, kivágása abban az estben kötelezo, ha a szomszédot ingatlana birtoklásában ez zavarja, kárt okoz vagy károkozás veszélye áll fenn és az érdeksérelem más módon nem hárítható el. / Növényzet gyökere az épület alapozásában kárt tesz, megemeli a szerkezetet, beázásokat okoz, stb./
- a föld tulajdonosa nem foszthatja meg a szomszédos épületet a szükséges földtámasztól anélkül, hogy más megfelelo rögzítésrol nem gondoskodjon. Pld: sorházi alapozás, pince építése alápincézetlen épület mellett, stb./
- A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, amennyiben ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási, karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Kecskemét, 2002. május 25.


ÉPSZAKINFÓ - JÓ, HA TUDJUK...
Cikksorozat 2002-

(3.)
Az építési muszaki ellenorzéssel kapcsolatosan:

Milyen jogkövetkezménnyel jár, ha valaki anélkül, hogy erre jogosult lenne, idegen földre - nem a tulajdonát képezo földre - épít?
Ha valaki anélkül, hogy jogosult lenne, idegen földre épít, az épület tulajdonjogát a földtulajdonos szerzi meg. Köteles azonban a gazdagodását a ráépítonek megfizetni. A földtulajdonos kérelmére a bíróság kötelezheti a ráépítot a földnek, ill. a föld megosztható részének a megvásárolására.
A ráépíto szerzi meg a földnek, illetoleg a föld megfelelo részének a tulajdonjogát, ha az épület értéke a földnek, ill. a föld megfelelo részének értékét lényegesen meghaladja.
A bíróság a földtulajdonos kérelmére azt is megállapíthatja, hogy a ráépíto csak az épület tulajdonjogát szerezze meg, aki viszont az épület által elfoglalt földterületre nézve földhasználati joggal rendelkezik. Ilyenkor gyakori a földhasználati jog ellenértékének a megállapítása, és a ráépíto épület tulajdonosa földhasználati díj fizetésére köteles.
Érzékelheto az ellenor fontosságának a szerepe az épület kituzésének ellenorzésében is, hogy a jogosult telken valósuljon meg az épület, és esetleg ne kelljen egy életen át, vagy a ráépítés visszabontásáig földhasználati díjat fizetni.

Milyen jogkövetkezmény fuzodik ahhoz, ha valaki a más tulajdonában lévo épületet bovíti, ahhoz hozzáépít, vagy átépíti? / Jellemzo a bérlemények esetében. /
A felek elozetes - írásos - megállapodásának hiányában közös tulajdon keletkezik.
A ráépíto tulajdoni hányadát az egész ingatlan értékébol a ráépített részre eso érték aránya alapján kell megállapítani. A tulajdonostársak mindegyike jogosult a birtoklásra, a használatra, de egyikük sem gyakorolhatja ezt a többiek érdekeinek és jogainak sérelmére.
A birtoklás, a használat, a hasznosítás, valamint a rendes gazdálkodás körét meg nem haladó kiadások kérdésében a tulajdonostársak szótöbbséggel határoznak. Minden tulajdonosnak a tulajdoni hányaduk arányában van szavazati joga. A dolgok hasznainak aránya, a fenntartási és egyéb kiadásokkal járó költségek viselésének aránya és a beállott károk és kötelezettségek teljesítésének aránya is ugyanígy terheli a tulajdonostársakat. Az állagmegóvás és fenntartás tekintetében a szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni, azonban mindegyik tulajdonostárs köteles a kiadások ráeso részét viselni.
Abban az esetben, ha a tulajdonostársak valamelyike tulajdoni hányadát át kívánja ruházni, a többi tulajdonostársnak az átruházni kívánó tulajdoni hányadára nézve elovásárlási joga áll fenn, mely a harmadik személlyel szemben is releváns.
A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti. Amennyiben békés úton ez nem lehetséges, véglegesen a bíróság határoz.
Minden szabályszeru építkezésnek kell lennie felelos muszaki vezetojének, de számára nem a jogi körülmények tisztázása a feladat, hanem kiváló minoségu muszaki feladat teljesítése. Muszaki ellenor segíthet a súlyos következményekkel járó építési, muszaki helyzetek szabálytalanságainak megelozésében, következményeinek építteto részére történo figyelmeztetésére, tájékoztatására, vagy beavatkozásra.

Kecskemét, 2002. 05. 25.


ÉPSZAKINFÓ - JÓ, HA TUDJUK...
Cikksorozat 2002-

(4.)
Az építési muszaki ellenori képzés nagy hangsúlyt helyezett a SZABVÁNYOK kérdéskörére.

A mindennapi szakmai életben azt hallani, a régi szabvány már NEM KÖTELEZO, új meg nincs helyette. Tehát, azt teszek, amit akarok, mondják egyes kivitelezok és a nem kelloen szak-emberek.

A törvény korábban azt mondta, a nemzeti szabvány alkalmazása önkéntes, kivéve, ha jogszabály kötelezové teszi. Mára ezt is eltörölték. Maradt az ÖNKÉNTES választás.

A szabványra való hivatkozáskor a módosított törvény alapján a vonatkozó jogszabályi követelmények teljesülését jelenti ki az alkotó. / tervezo, kivitelezo, szolgáltató, gyártó /

Az alkotó ezen kijelentésével garantálja, hogy általa alkalmazott muszaki megoldás egy elismert megoldási lehetoség a jogszabályban rögzített követelmények teljesítésére.

A SZABVÁNY alkalmazása nem kötelezo, maga a jogszabály, és az abban foglalt követelmények azonban igen. Tehát az alkotó a jogszabályi eloírásokat kielégítheti MÁS MEGOLDÁSSAL is, mint amit a SZABVÁNY nyújt a számára. Ezért a szabványtól való eltéro megoldásnak minimum egyenértéku megoldásúnak kell lennie a szabványossal, mert ellenkezo esetben a jogszabály nincs betartva. Ilyen esetben a minimum egyenértékuséget független külso közremuködovel igazoltatni kell.

Elmondható., hogy az ÖNKÉNTES szabványtól való eltéro megoldásoknak minimum a szabványban foglalt teljesítményt kell nyújtani, de ténylegesen JOBBNAK kell lennie a szabványban rögzített megoldástól. Ez bizonyos értelemben megszünteti az alkotó gúzsba kötését - vagyis a szabvány adta megoldásból kilépve - ATTÓL JOBBAT IS MEGÁLMODHAT, tervezhet, kivitelezhet, gyárthat.

Vannak olyan esetek, amikor a SZABVÁNYOK mégis kötelezoek.
1./ Szerzodésben a szerzodo felek önként kikötik a termék, vagy szolgáltatás tervezett célra való ALKALMASSÁGÁT és biztonságát a SZABVÁNYOK alkalmazása, betartása által. A megfeleloséget a szabványok kötelezo az alkalmazása garantálja, ha nincs jobb megállapodás.
2./ Közbeszerzéseknél a SZABVÁNYOK hivatkozási alapot képeznek. Az UNIÓS tagországokban is hivatkozni kell rájuk.
3./ Bírósági perekben a SZABVÁNYOK képviselik a mértékadó színvonalat.
4./ A nem kötelezo SZABVÁNYOKAT beemelték rendeletekbe, ezzel téve kötelezové az alkalmazásukat./ / pld.: tuz elleni védelem, hovédelem, tartószerkezeti méretezés, stb./

Kövessük figyelemmel a szabványok kérdését, a jogszabályi változásokat, mert egyre nagyobb a tervezok és kivitelezok felelossége.

Kecskemét, 2002.12.19.


ÉPSZAKINFÓ - JÓ, HA TUDJUK...
Cikksorozat 2002-

(5.)

A muszaki ellenor tevékenységének fontos eleme a kivitelezési folyamatok csekklistás módszerrel történo ellenorzése.
Az építés megkezdésétol a muszaki átadás-átvételig bezárólag mind a muszaki technológiai folyamatra, mind a jogi, pénzügyi, adminisztratív feladatok ellenorzésére átfogóan csekklista készül.
A sokrétu feladatból adódóan több ezerre teheto a csekklisták száma. A számítógépes adattárolás nagy segítséget nyújthat e nehéz és nagy rálátást igénylo munkához.
Jogszeruen az építéshez az engedély, a rajzok, a részletrajzok, a statikus terv, stb. rendelkezésre állnak. Márpedig sajnos ez nem mindig van így - a dolgozóknak kell kitalálni mit várnak el tole - aztán vagy kitalálja, vagy nem - építészetileg, statikailag, anyagösszetétel, vasalás, stb. Amikor a kivitelezés minden szereploje tudja, mit és hogyan kell építenie, a felelos muszaki vezeto irányításával, a munkafolyamatok koordinálásával, a kivitelezo csapatokat,- akkor a csekklista megkönnyíti a módszeres ellenorzést, és segíti a minoségi munka megvalósítását.
/ Pld.: a vakolat, vagy a födém nem esik a fejünkre, az esovíz elvezetése a csatornába bekötésre kerül, ha már egyszer csatornáztattuk az utcánkat, és az esovíz nem az alapfalainkat áztatja, ill. az esocsatornából kifolyó és a járdára lefagyott jégen nem törjük ki a nyakunkat, az utakon nem lesznek kátyúk, amelyek tengelytörést okoznak, stb. /
Nézzünk egy példát részletesen a csekklistára:
Elore gyártott gerendákból, béléselemekbol építünk födémet. Ellenorzési csekklistával vizsgáljuk: - megfelelo elemeket szállítottak-e le a helyszínre, / méret, minoségtanúsítás, stb./
- megfeleloen tárolják-e oket
- beemelésnél, anyagmozgatásnál megfeleloek-e a daruzási megfogási pontok
- a falazat egyénsíkjának egyenletessége megfelelo-e
- gerendák túlemelése biztosított-e a vasalás miatt
- a túlemelés mértéke
- gerendakiosztás pontossága a statikus terv szerint történt-e
- kéménykiváltás, vagy födémáttörések megoldása megtörtént-e
- technológiai alátámasztás surusége megfelelo-e
- béléstestek elhelyezése
- béléstestek nedvesítése megtörtént-e
- vasbeton gerendák vállának habarcsterítése megtörtént-e
- monolit betonmezok zsaluzása méretek szerinti-e
- koszorú, és monolit vasbeton részek vasszerelése a statikus terv szerint történt-e
- beköto és bajuszvasak, nyíróvasak elhelyezése megtörtént-e
- koszorú, gerenda, monolit rész és felbeton betonozása a megfelelo betonminoség-
gel és összetételu anyaggal történt-e
- betonmintavétel - próbakocka vétele megtörtént-e
- megfeleloség, minoség, összetétel, adalékanyag szemnagysága, cementminoség
- beton utókezelése szabályszeru-e
- technológiai alátámasztás eltávolításának napja
- födémlehajlás mértéke megfelelo-e
természetesen ez a lista lehet részletesebb is
Ezek rögzítése, archiválása építési napló mellékletét képezi. Késobbiekben, ha szükséges dönto bizonyítékként szolgálnak vagyont érinto perekben.

Kecskemét, 2003. 03. 05.


ÉPSZAKINFÓ - JÓ, HA TUDJUK...
Cikksorozat 2002-

(6.)
Beszéljünk ma az építési tevékenység körében alkalmazható biztosításokról.

A muszaki ellenornek számolnia kell a projektben lévo kockázatokkal, a bekövetkezésük valószínusítését mérlegre kell tennie. Közremuködnie kell abban, hogy a kockázat a nullához közelítsen, és tudja idoben elhárítani a negatív körülmény bekövetkeztét. A kockázatokat elemzi, és a számításba veheto kockázatok hatásait biztosításokkal kezelteti, fedeti le.
A biztosítás veszélyközösség létrehozását jelenti. Tagjává válással a kockázatviselési díjakból a nem várt káresemény fedezheto a tagok számára. A muszaki ellenor feladata a biztosítási elvárások teljesülésére vonatkozó igazolások meglétének ellenorzése. Szükség esetén biztosítási alkusz véleményének figyelembe vételével.
A kockázat anyagi természetu veszélyt jelent. A muszaki ellenor pénzügyi ellenorzési szerepkörébe tartozik. Biztosítási díj megfizetésével a kárveszély a biztosító intézetre hárul. A biztosító nem minden terhet térít meg, csupán csökkenti a kár nagyságát. Azonban biztosítással adott esetben a csod is megelozheto. Díja az általános költségek között elszámolható. Biztosítási igényt támaszthat az építteto-befekteto, a kivitelezo, vagy a hitelezo. A bekövetkezett kár utólag nem biztosítható. A biztosítás szerzodéssel jön létre.
A muszaki ellenor szerzodésben megköveteli a kivitelezotol, hogy ameddig az épületet nem adta az építteto birtokába, a létesítményt biztosítsa a bekövetkezo károk ellen. A kivitelezo érdeke, hogy az embereit, az eszközeit, a veszélyes építési területen biztosítsa.
Az építés - és szerelésbiztosítás vagyon-és felelosségbiztosítást jelent. További kockázatok biztosítása pld.: alvállalkozói keretfelelosségi károk, szavatossági károk, próbaüzemi kockázatok, tervezoi hibából adódó károk kockázatai, az átadott, üzembe helyezett építési teljesítésekbol keletkezo károk kockázatai fedezetbe vonása.
Biztosítási típusok tovább az építogépek, berendezések, a szállítmányozás, az általános felelosség, a munkáltatói felelosség, termékfelelosség- biztosítás, a tervezoi, lebonyolítói, szakértoi, ill. a muszaki ellenor szakmai felelosségbiztosítása. További részletesen a biztosítási alkuszt vegyük igénybe.


ÉPSZAKINFÓ - JÓ, HA TUDJUK...
Cikksorozat 2002-

(7.)

A muszaki ellenor feladataiból a pénzügyi szegmens rövid átfogó áttekintése.

Az építési feladat magvalósíthatóságához a gazdasági körülmények által behatárolt rendelkezésre álló keret az alapfeltétel.
Külso gazdasági tényezo közül kiemeljük a beruházási lehetoséget és annak feltételeit, belso gazdasági tényezoket, mint a muszaki színvonal, az igényszint, a szabványok, a jogszabályok, eloírások betartása. Ezek meghatározzák a használatbavétel utáni üzemeltetés költségeit. Pld.: rosszul szigetelt építmény magas futési költsége, vagy alacsony költségszinten üzemeltetheto építmény, - nem mindegy.
A beruházások közel 100 %-a hitelek segítéségével valósul meg. A pénzügyi politika az állam kezében van. Így feladata a gazdaságban keletkezo megtakarítások eljuttatása a pénzpiacon keresztül a hitelfelvevokhöz.
Az üzleti vállalkozások nyereségorientáltak. Veszteségbol nem lehet építkezni, támogatni, adót fizetni, beruházni, alkotni. A beruházások - építkezések - hosszú távúak, és itt kapcsolódik a muszaki ellenor tevékenysége a pénzügyhöz, az árakhoz, a pénzkiáramláshoz, a költségtartáshoz, szoros kapcsolatban a muszaki tartalommal, és a kivitelezés idointervallumával.
A muszaki ellenornek megbízója érdekeinek képviselete érdekében ismernie kell a beruházás gazdasági számításait, finanszírozási formáját, a beruházás muszaki, pénzügyi ütemezését, idobeli ütemezését, hiszen a projekt gazdaságossága ezek függvényében változik.
Az építési muszaki ellenor a muszaki tervek szerinti megvalósulás ellenorzésével párhuzamosan az összes szerzodésben foglaltak teljesülését vizsgálja: mit, mikorra, mennyiért, a pénzügyi elszámolás módját, stb.
Kétféle elszámolási módot alkalmaznak a megvalósítással összefüggésben.
1. Árbázisú elszámolás. Szerzodésben elore rögzített ár. Az egyösszegu árat átalányárnak hívjuk. Ez szabott ár. Kockázat a kivitelezonél van. Rugalmatlan az inflációval és a változtatásokkal szemben. Elonye, hogy a muszaki megvalósulással párhuzamosan pénzáramlási tervet is készíthetünk.
2. Költségbázisú elszámolási mód: ritkábban alkalmazzák. Rugalmas a megvalósítás közbeni változtatásokra. Beruházó bizonytalan, nem pontosan tudja, mit akar. Itt a megvalósítás kockázatait a beruházó viseli. Megbízható pénzáramlási terv nem készítheto. Itt a muszaki ellenorre fokozott felelosség hárul, meg kell akadályoznia az indokolatlan költségnövekedéseket. A muszaki ellenor vizsgálja és igazolja a felmerült költségek megalapozottságát. A kivitelezés során a közvetlen költségeket fizeti a megrendelo, majd megállapodás alapján elore meghatározott díjat fizet az általános költségekre és a nyereségre.
A számlázás az építmény értékének realizálása. A számla a teljesítéskor esedékes ellenszolgáltatás írásos közlése a megrendelo felé, a szerzodésben rögzített megállapodás szerint.
Számlázás alapja a szerzodés.
A számla elvégzett teljesítést tartalmaz, kivéve az elolegszámlát. Számlázás követelményeit a számviteli törvény és az áfa-törvény tartalmazza. A muszaki ellenor ellenorzi a szerzodés szerinti muszaki megvalósulást, annak részhatáridejét, a pénzügyi ütemtervet, a számla alaki és tartalmi követelményeit, annak jogosságát. Amennyiben a teljesítésigazolást a felek aláírták, a vállalkozó eljuttatja a számlát a beruházónak, aki a muszaki ellenore igazolása alapján utalja a munka ellenértékét vállalkozónak


ÉPSZAKINFÓ - JÓ, HA TUDJUK...
Cikksorozat 2002-

(8.)
A BERUHÁZÁSOK PÉNZÜGYI SZEGMENSEI ÉS A MUSZAKI ELLENOR

Elozo számunkban áttekintettük az árbázisú és költségbázisú elszámolási módokat. Az építmény értékének realizálása a kivitelezo részérol a szerzodés alapján történo számlázás.
Aszerzodésben részletezésre kerül a muszaki tartalom függvényében az ütemezés - az ütemek részletes tartalma szerint az ütemre eso költséghányad és részhatárido. Ezeket elsosorban a muszaki ütemtervre - ennek függvényében a pénzügyi ütemtervre alapozzuk.
Afelek teljesítésigazolás aláírásával vállalják további kötelezettségüket - a számla kiállítását és az abban foglalt ellenérték kiegyenlítését. A MUSZAKI ELLENOR kontrollálja, az összeg összhangban van-e a teljesítések - muszaki és idobeli - ütemezésével. Természetesen mindkét fél részérol: a kivitelezo és a beruházó részérol egyaránt. Egyik oldalon sem álljon elo késedelem. / teljesítés és ellenszolgáltatás /
A Ptk, a Számviteli törvény és az Áfa törvény értelmében is a számla jogkövetkezményekkel járó okirat. Az elolegszámla kivételével a számla mindig elvégzett teljesítést tartalmaz. A munkafolyamatok felmérése elofeltétele a számlázásnak. A szerzodésben meghatározott ár pedig az árajánlatban megadott, az egyeztetés után véglegesített egységárak és a mennyiségek szorzata nettó értéken.
A szerzodésben foglalt pénzügyi ütemtervnek megfeleloen a beruházás kivitelezoje a rögzített idopontokban, a teljesítés leigazolása után benyújtja az esedékes rész-számlát.
A MUSZAKI ELLENOR a számla jogosságának megállapítása elott összeveti a kivitelezés készültségét, az elvégzett munkát, az építési naplót, a muszaki ütemtervet, és a pénzügyi ütemtervet. Felek, csak ezután írhatják alá a teljesítésigazolást.
Beruházó ezek után köteles a munka ellenértékét kiegyenlíteni. Ennek leghelyesebb módja a banknak adott átutalási megbízás, amikor is a projekttulajdonos bankszámlája terhére átutalja a számla összegét a megjelölt vállalkozó bankszámlaszámára.
Fontos odafigyelni a kivitelezo vállalkozónak, hogy kettos könyvelése esetén mindig a teljesítés idopontja a mérvadó az áfa-fizetés szempontjából, nem pedig a kiállítás és pénzügyi teljesítés ideje. Azonban a teljesítés idejét követo hónap 20-án el kell számolni az áfával az APEH felé még akkor is, ha a teljesítés ideje lényegesen megelozi a számla kiállítási idejét, a fizetési határido pedig túlnyúlik az áfa befizetési határidején - a számlában szereplo áfát annak befolyása elott be kell fizetnie az államkasszába. A törvényi eloírás ellenére késve fizeto megrendelok fentiekbol következoen sok kárt okoznak a vétlen és határidore teljesíto kivitelezonek. A MUSZAKI ELLENORNEK ebben az esetben a megbízóját is figyelmeztetnie kell vállalt fizetési kötelezettségének teljesítésére, ill. annak következményeire. / felszámolás, csod /
Az építmény megvalósításának befejezése után a kivitelezo írásban készre jelenti a munkát. A beruházó MUSZAKI ELLENORE kituzi az átadás-átvételi eljárás idejét. Ekkor felveszik az átadás-átvételi jegyzokönyvet. Az építésügyi hatóság és a szakhatóságok / 43 féle létezik / lefolytatják az üzembe helyezési - eljárást. Ekkor felveszik a szükséges mennyiségi és minoségi hiánylistát.
A hibák javítására új határidot tuznek ki. Ilyenkor a végszámla nem kerül teljes egészében kiegyenlítésre. Abból a hibák értékétol nagyobb arányú visszatartás történik. Így lesz érdekelt a kivitelezo a hibák mielobbi kiküszöbölésére, hiszen a várt összeget addig nem kapja meg.
A szerzodéskötéskor építteto kérhet különbözo mellékkötelezettségeket is a minoség és a határido garantálására. Pld. Bankgarancia, jóteljesítési garancia, szavatosság és jótállási garancia, visszatartás, biztosítékok. Amennyiben megrendelo ezek elfogadtatását feltételként köti ki, csak olyan kivitelezot választ, aki elfogadja ezen feltételeket.
A mellékkötelezettségeknek gazdasági, muszaki, pénzügyi következményei vannak. A jótállás és szavatosság nem járulékos költség, csak a nemkívánatos események bekövetkezése esetén.
A visszatartás, a bankgarancia költséggel terheli a kivitelezot minden esetben. Ezen költségeket vagy el tudja fogadtatni a megrendelo MUSZAKI ELLENORÉVEL, vagy a saját nyeresége terhére elszámolja.
A bankgarancia olyan fizetési kötelezettség, ingatlan, vagy engedményezésért cserébe, amely biztosítja a beruházót a kivitelezés befejezésére, a kivitelezo terhére.
A beruházó bebiztosítja magát továbbá szerzodésben meghatározott fizetés-visszatartással / ál-
talában 5 % 1 év / a jól teljesítésre. Ez az összeg fedezetet nyújthat az üzemeltetés során felmerülo muszaki hibák elhárítására, ha azt a kivitelezo nem hajlandó megtenni. / Ilyenkor indulnak a perek ennek hiányában / A visszatartott összeget a mellékkötelezettség idejének letelte után utalja a megrendelo a kivitelezonek.
Pénzügyi technikák a pénz visszatartására:
- vagy a részszámlák mindegyikét arányosan csökkenti
- vagy a végszámlából egy összegben vonják le a kérdéses összeget.
A beruházó mindig a legkisebb kockázat viselésére törekszik. Segítséget nyújtanak számára ebben a pénz idoértékével kapcsolatos gazdasági számítások.


3. Dimenzió Építési Magazin - "A színek a fény gyermekei, a fény pedig a színek atyja"
2001 tavasz

"Beülve az egyetem színdinamikai szakmérnöki képzésére, a párizsi festomuvész barátom megkérdezte: ki, miért ült be az iskolapadba. Én az feleltem: azért hogy választ tudjak adni arra: a szép miért szép, a "nem tetszik" miért csúnya. A kurzus végére kiderült, hogy a "szép" és a "tetszik" nem szubjektív fogalmak. A szép millió szempont szerinti kritériumnak való mindennemu megfelelés eredménye. Ha csak egyetlen szempont nem teljesül, már érezzük "valaminek" a hiányát.
Az újságírói kérdés minden szaváról köteteket lehetne írni. A forma érzékelteti a szerkezetet, az erok játékát, a szimbolikus mondanivalót. A formák és arányok az épület részeinek és egészének a viszonyai. Az építészeti megjelenést a forma, a szerkezet és a színeket hordozó anyag képviseli. Eltéro formákat színekkel emelhetünk ki. Johannes Itten "A színek muvészeté"-ben azt írja, hogy "A színek a fény gyermekei, a fény pedig a színek anyja".
Az ember szeme 17 millió színt tud megkülönböztetni, ezek a látható színtartományba esnek. A magyar COLOROID színrendszer, a nemzetközi színszabvány megalkotása dr. Nemcsics Antal professzor nevéhez fuzodik. A színdinamika - interdiszciplináris tudomány - átfogóan foglalkozik a színekkel, a színharmónia-rendszerekkel és alkalmazásukkal. A Nap fehér fényének felbontásakor a fénysugárzás hullámhosszát fizikai eszközökkel mérjük. A fényhullámok színeit téren tudjuk ábrázolni, és minden színt egzakt hat számjegyu számmal le tudunk írni.
A színes környezettervezés - mind az exterior, mind pedig az enterior - erre a tudományra épül. Csak úgy spontán megoldásokkal nem lehet színt vinni az építészetbe. Professzionális eredmény eléréséhez sok tudásra van szükség, és sok mindent figyelembe kell venni. Kiragadva elsoként a színezés céljának meghatározását: a színek optikai, fizikai hatásával kiemelhetünk, tompíthatunk, súlyt kölcsönözhetünk, közel hozhatunk, távolíthatunk, mélységet érzékeltethetünk, megnyugtathatunk, vagy izgalmassá tehetjük környezetünk hangulatát. Térhatásuk mellett hidegek és melegek, fényben vannak vagy önárnyékban, könnyuek és nehezek. Ezért nem mindegy, hogy mikor, hol és melyiket használjuk egymás mellett, illetve alatt-felett. A nehéz szín súlyával elnyomja a könnyut, ha a könnyu feletti mezot színezzük vele. (A városban is van erre példa. Ha arra járok, becsukom a szemem - csak nehogy karambolozzak!) A színek gazdagságukkal érzelmeket, hangulatokat fejeznek ki. Minden színnek jelentés tartalma van. A fekete-fehér például a gyász, a bíbor a hatalom, a kék a tudás, a vörös a forradalom színe. A gyilkos személyét is meg lehet színekkel állapítani… Az 1997-ben megjelent építési törvény már csírájában hordozza a színes környezettervezés - és alakítás lehetoségét. Amennyiben az önkormányzat frekventált városrészek, utcák, épületegyüttesek, utcaképek színezését eloírja, a színterv alapján lehet színezni az épületeket, a felújításokat, a rekonstrukciókat egy-egy városrészben. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen színezetu épületek kerülnek egymás mellé, egymással szembe, milyen az utca tájolása, szélessége, benapozottsága vagy árnyékoltsága, terepviszonyai… A színes környezettervezés ás alakítás célja, hogy a járókelo számára vizuális élmény legyen végigmenni az utcán, gyönyörködhessen egy-egy épület szépségében, a harmonikus környezetben (utcabútorzat, térburkolat, növényzet), és ne lehangoló, elszomorító benyomások érjék.
A gond az, hogy eddig kevés városban és helyen kötelezo a színterv, az exterior készítése. Ma spontán színeznek, zömében szakértelem nélkül. Az emberek az elmúlt 50 év szürke, egyhangú panelvilága után vágynak új formák és színek alkalmazására. Kecskeméten sok szép példája is fellelheto ennek a törekvésnek, és sokszor el kell fordítani a fejemet, mert a színtörvényt, a színharmóniát, a színharmónia-rendszereket hozzáértés híján sokan sokszor megsértik. A diszharmóniát senki sem kéri számon. Kecskemétnek nincs foépítésze. Neki lenne a feladata e hiányosságok pótlása, irányítása, színek, formák, harmóniák megfogalmazása, számonkérése.
A közelmúltban hallottam Winkler professzor eloadásában, hogy minden településnek színe van. Tanulmányokat folytatok a célból, hogy megtudjam, mi szeretett városom, Kecskemét színe. Tanulmányozva a preferált színeit a XIX. és a múlt századi akvarelleknek, festményeknek, továbbá épületeknek, a városházának és freskóinak, a fobb középületeknek, színvilágát a kortárs muvészeknek és Muraközy János festomuvész (az egyik osöm) hagyatékát, azt gondolom, megleltem városunk színét: a meleg sárgákat, a tüzes narancstól a pasztell barackvirág színekig. Ennek bizonyítására azonban további kutatómunka szükséges.


3. Dimenzió Építési Magazin - Álmodtam egy gyönyöru házat…
2003 ősz

"Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, az Óperenciás tengeren innen, a Pannon tenger helyén, annak is a kiszáradt, sivatagi medence közepén, ahol a tenger arany homokká morzsolta a kozetet, volt egy település. Betöltötte az már vagy a 600. évét is, szépen épülgetett.
Egyszer gondolt egyet az ország gonosz, gigantomániás királya, és hozzálátott a házak lerombolásához, hogy a helyükön égig éro palotákat építsen. Sírtak, ríttak is az emberek, sajnálták értékeik füstbemenetelét. Ennek esett rabságába egy merészet álmodozó földi halandó.
Lakott a városban egy híres mesterember, akinek volt két lánya. Egyikük álmában varázsolt egy csodálatos épületet a romok helyére. Pitymallatkor gyorsan vállára vette a tarisznyáját és elment világgá, még a világ végén is túlra. Bámulta a szebbnél szebb, különbnél különb, híresnél híresebb, színesnél színesebb épületeket, varázslatos teremtok munkáit. Hazajovén a sok tapasztalattal, elképzeléssel, óriási lelkesedéssel, elhatározta, hogy hozzálát álma megvalósításához, épít egy olyan házat, amelynek majd a világ minden tájáról csodájára járnak az emberek, ezzel öregbíti ennek a szép, szeretett tengerfenéknek a hírnevét.
Igen ám, de szegény leányka nem gondolta, hogy míg az álomból valóság lesz, le kell gyoznie a hétfeju sárkányt, meg kell küzdenie a gonosz boszorkánnyal, egyéb szárazföldi hátramozdítókkal, és az idok urával. Túl a templomon, a görbe utca sarkában, a harangszók ölelésében, igen nehezen sikerült egy nyúlfarknyi, zsebkendonyi, nagy beteg területet találnia.
Gondolta a leány ide varázsolja az épületet. A jelenlegi udvartartás fából vaskarikát kért, színes látványtervet terv nélkül, hogy övé lehessen a földdarab. A kérés teljesítése után építési engedélyért folyamodott a leány. Ekkor eléállt a hétfeju sárkány és azt mondta, az építési engedély el van rejtve egy nádszálban. A tengerfenék hetvenhetedik szigetén van három nádszál, a középsoben van az engedélyed. De ezen a szigeten olyan nagy a sötétség, hogy a kardodat felakaszthatod rája. Ha odatalálsz is, egy vén boszorkány orzi, mint a szeme világát.
Hiszen a leánynak sem kellett sok, felnyergelte lóeroit, és elindult megkeresni az építési engedélyt. Ment hetedhét ország ellen, végre beért egy rengeteg nagy erdo közepén egy kicsi házikóba. Illendoen köszöntötte az öregasszonyt, o nemkülönben, s kérdi: - Hol jársz itt leányom, ahol a madár sem jár? - Az építési engedélyt keresem a hetvenhetedik sziget egyik nádszálában elrejtve. Hallotta-e hírét? - Nem, édes leányom, de túl a hegyen, kerek erdo aljában lakik a néném, talán o hallotta. Hé, Hoci, hopp, elo a sutból! - szólította a macskáját, igazítsd útba a leányt!
Pitymallatra megtalálta a másik öregasszonyt is. Elmesélte úti célját, mire a másik öregasszony: - Nem érsz te oda világon való életedben sem, - nemhogy 60 napon belül - csak ha olyan táltost szerzesz, amely sárkánytejet szopott, égo parazsat evett, s tuzlángot ivott. Adok egy arany hajszálat, ennek segítségével elébed toppan egy táltos paripa. --Itt vagyok kicsi gazdám! Hogyan menjünk? Mint a szél, mint a madár, vagy mint a gondolat? - Mint a gondolat édes lovam. --Jól van, de hiába megyünk a hetvehetedik szigetre, mielott nem megyünk el a Napnak fényes pitvarába, és ott nem vásárolunk a területhez még egy inci-finci darabkát, mert a ház egyik lába közterületen álldogál.
Nekiereszkedik a táltos, vágtat, mint a gondolat, megérkeznek a Föld kapujához. Ott két farkas állott istrázsát, azok kértek a leány idegsejtjeibol két fontnyit, így mehettek tovább.
Több hónap eltelte után egy nagy vaskapuhoz éretek. Na ide ugyan elcsúszhattak, mászhattak, mert itt meg egy százfeju sárkány állott istrázsát. Sóhajtozott a leányka, hogy most mit tegyen. Addig tapogatott a sötétben, míg egy furulya nem akadt a kezébe. Nagy bújában, bánatában belefújt a furulyába, mely olyan szépen szólt, hogy az angyalok sem muzsikálnak szebben. A százfeju szépen hallgatta a furulyaszót, így a háromszög visszamaradott, rendezetlen területdarabka sem áll már az építkezés útjába, majd szépen kisétáltak a vaskapun.
Ekkor nyiladozni kezdett a sötétség. S ki jön vele szemben? A Hajnal, a Napnak legszebb királyfija, aki a szárnyas lovával a rézerdobe repítette. Majd az ezüsterdobol az aranyerdobe vitte. Aranyerdo gyémántpalotájából bíboros fellegkocsival fölértek a Napnak fényes pitvarába. - Na, kisleány, mostmár mehetsz, megtalálod az építési engedélyt, trillázta Hajnal.
Abban a szentpillanatban ott termett a leányka táltos paripája, mely azt mondja: - Vigyázz, mert újabb veszély leselkedik rád, addig nem mehetsz tovább, míg a buszmegállót el nem vitte a mumus az útból.
Hónapokig vágtatott a táltos a sötétségben a leánykával, melyre a kardját is felakaszthatta. Végre megérkeztek a hetvenhetedik szigetre, ahol kiengedte hajfonatát, és a Nap pitvarában a hajfonatába költözött napsugártól lett egyszerre ragyogó világosság. Megpillantotta a nádszálat, azt lesuhintotta, abban meglelte a gyönyöru építési engedélyt, amilyet emberi szem még nem látott. A táltos paripa már indult is velük hazafelé. A táltos egyet ugrott, kettot szökött és a leányka hirtelen felébredt álmából.
Bezzeg volt álmélkodás! Tágra nyitotta a szemeit, mely elott egy csodálatos gyémántpalota állott. Örült mindenki, még az ido urai is, mit tehettek volna egyebet.
Ha a táltos nem dobbantott volna, a leányka fel nem ébredt volna, az én mesém is tovább tartott volna, mert ez még csak ízelíto volt a sok-sok viszontagságból.
Itt a vége, fuss el véle!

:: © Kabinet Kft :: 1989 - 2011 :: Utolsó frissítés: 2011.03.26. :: info@kabinet-homa.hu ::